10 ترفند روانشناسی برای افزایش خلاقیت

به گزارش مجله مدیاپلیر، بعضی افراد خلاق تر از دیگران هستند، طوری که به نظر می رسد مادرزاد خلاق به جهان آمده اند. اگر فکر می کنید جزو آن دسته از افراد خوش شانس نیستید که چشمه خلاقیتشان هیچ وقت خشک نمی گردد، نگران نباشید چون افزایش خلاقیت مانند ورزش کردن یک عضله است و شما می توانید با تمرین و کوشش تفکر خلاق را تقویت کنید.

10 ترفند روانشناسی برای افزایش خلاقیت

نکته مهم این است که از قلم نیاندازید خلاقیت خود به خود به وجود نمی آید و نشستن و انتظار برای الهام گرفتن، فقط باعث از دست دادن انگیزه و دلسردی شما می گردد. در عوض سعی کنید در پی راهی برای افزایش خلاقیت خود باشید. ابزار الهام بخشی را پیدا کنید که به حفظ تمرکز و انرژی شما برای پروژه ای که در دستتان است، یاری می نماید.

1. پیاده روی کنید

بر اساس تحقیقاتی که درسال 2014 انجام شد، افراد حین راه رفتن نسبت به زمانی که نشسته اند، خلاق ترند. محققان پیش از این بر این باور بودند که فعالیت بدنی منظم، می تواند نقش مهمی در افزایش و محافظت از توانایی های شناخی فرد داشته باشد، اما تحقیقات نو نشان داد که حتی یک پیاده روی ساده می تواند به طور موقت باعث تقویت بعضی از توانایی های فکری گردد.

در نتیجه، اگر پشت میزتان نشسته اید و منتظرید که یک ایده خوب به فکرتان برسد، بلند شوید و کمی قدم بزنید یا به یک پیاده روی کوتاه بروید.

چرا در هفته حداقل به 2 ساعت طبیعت گردی احتیاج داریم؟

2. به خودتان پاداش دهید

تحقیقات نشان داده است پاداش دادن به کارهایی که ذاتا رضایت بخش هستند می تواند تاثیر عکس داشته باشد و باعث کاهش انگیزه گردد. پس شاید فکر کنید پاداش دادن به تفکر خلاقانه هم ممکن است اشتباه باشد و خلاقیت و انگیزه را در شما از بین ببرد.

اما بر اساس تحقیقاتی دیگری که روی بچه ها صورت گرفته بود، سطح خلاقیت در بچه هایی که برای یک نقاشی خلاقانه پاداشی تعیین دریافت نموده بودند، افزایش پیدا می کرد.

در نتیجه اگر در پی الهام گرفتن هستید، به خودتان برای رسیدن به راهکار های خلاقانه پاداش های مجذوب نماینده وعده دهید. اما دقت کنید که این کار را بیش از حد انجام ندهید؛ چرا که تکرار این کار باعث یکنواخت و قابل پیش بینی شدن پاداش در فکر و در نتیجه کاهش انگیزه می گردد.

3. یک فاصله روانی بین خودتان و مانع ایجاد کنید

معمولا وقتی در خلاقیت به بن بست می رسید، دیگران پیشنهاد می نمایند که اندکی از کار فاصله بگیرید و استراحت کنید. محققان در یکی از تحقیقات پی بردند که ایجاد یک فاصله روانی بین خودمان با مسئله ای که سر راهمان قرار گرفته است، می تواند مفید باشد.

تحقیقات نشان داده است هنگامی که شرکت نمایندگان مشکل خود را ناشی از عاملی دور تصور می نمایند، نسبت به زمانی که منشا مشکل خود را در موقعیتی نزدیک می بینند، بهتر می توانند برای آن یک راهکار خلاقانه پیدا نمایند.

بار دیگری که با یک مشکل پیچیده روبه رو شدید، سعی کنید از دور و بدون ارتباط با موقعیت فعلی خود به مشکل نگاه کنید.

4. محیط اطراف خود را الهام بخش نگه دارید

یک روانشناس مثبت گرای معروف می گوید محیط اطراف نیز در روند خلاقیت نقش دارد و محیط مهیج می تواند روند خلاقانه فکر کردن را ساده کند. به همین علت ایجاد فضایی مملو از وسایلی که برای شما الهام بخش و انگیزه بخش هستند، می تواند به شما یاری کند.

محیط کار خود را طوری طراحی کنید که برای شما الهام بخش و انرژی بخش باشد. در پی تجربیات مهیج باشید و فضا را طوری تنظیم کنید که حس خلاقیت شما را برانگیزد.

شلختگی نشان دهنده چه بعدی از شخصیت است؟

5. برای افزایش خلاقیت محدودیت ایجاد کنید

وقتی که در کوشش برای حل مسئله ای هستیم، معمولا روی ایده های واضح و آماده تکیه می کنیم تا به ساده ترین راهکار برسیم. این روند معمولا خروجی خوبی خواهد داشت، اما در این حالت ممکن است فکر کردن به راهکار های خلاقانه کمی سخت گردد. یکی از راه های رفع کردن این مشکل و رسیدن به راهکار های خلاقانه، ایجاد محدودیت برای فکر کردن است.

بار دیگری که در پی راهکار برای یک مشکل بودید، سعی کنید ابزارهایی که می توانید برای حل مشکل بهره ببرید را محدود کنید. با این کار ممکن است ایده های تازه ای به فکرتان برسد که قبلا به آن ها فکر ننموده بودید.

6. رویاپردازی کنید

در جهانی مدرن امروزی، خیلی راحت حواسمان پرت می گردد. به جای این که همه وقت خود را با اپلیکیشن ها، بازی ها، ایمیل و چرخیدن در سایت ها تلف کنید، زمانی را در نظر بگیرید که در آن هیچ کاری انجام ندهید.

در آزمون خلاقیت یکی از تحقیقات، شرکت نمایندگانی که از فرط بیکاری و ملامت کسل شده بودند، نسبت به کسانی که خرسند، آرام یا پریشان بودند، عملکرد بهتری نشان دادند. در تحقیقات دیگری محققان پی بردند که ملالت و انجام ندادن هیچ کاری، زمانی برای رویاپردازی در اختیار افراد قرار می دهد که منجر به خلاقیت های بیشتر می گردد.

کسل شدن و ملالت تفکر خلاقانه را تشویق می نماید، چون به مغز سیگنال می دهد که شرایط یا محیط فعلی چیزی کم دارد و جست وجو برای ایده های نو و تاثیرگذار به بهبود این شرایط یاری خواهد نمود.

7. مسائل را از نو تجسم کنید

یکی از خصیصه های رایج بین افراد خلاق، تمایل آن ها به تجسم مجدد مسائل است. به جای ادامه دادن به مسیر قبلی و گیر افتادن در مسئله ای که سد راه شما شده است، یک قدم به عقب بردارید و از اول نگاهی مجدد به مشکل خود بیندازید. آیا می توانید راه متفاوتی برای تماشا مشکل پیدا کنید؟ می توانید به این مشکل از زاویه دیگری نگاه کنید؟

فرصت آغاز مجدد با نگاهی نو می تواند باعث پرورش فکر برای افکار خلاقانه تر گردد.

8. احساساتی شوید

محققان برای مدت طولانی اعتقاد داشتند که افکار مثبت ارتباط قوی با خلاقیت دارد، اما تحقیقاتی نشان داد که افکار منفی و مثبت عمیق، هر دو می توانند با فکر خلاق مرتبط باشند. این موضوع به این معنی نیست که حتما برای تحت تاثیر قرار گرفتن باید خودتان را در شرایط روحی بد قرار دهید؛ بلکه فقط در نظر داشته باشید بار دیگری که در شرایط روحی نامطلوب قرار گرفتید، به جای نشستن و زانوی غم بغل گرفتن، سعی کنید کمی از انرژی خودتان را برای حل یک مشکل یا انجام یک کار صرف کنید.

راز افرادی که در شرایط سخت زندگی هم خرسندند چیست؟

9. محیط اطراف خود را با رنگ آبی پر کنید

طبق روانشناسی رنگ، رنگ های مختلف می توانند تاثیرات مختلفی روی روحیه، احساسات و رفتار افراد داشته باشند. بر اساس تحقیقاتی که در سال 2009 انجام شد، رنگ آبی باعث افزایش خلاقیت فکری افراد می گردد. محققان این تحقیق اعلام کردند رنگ آبی افراد را به فکر کردن فراتر از چهارچوب تشویق می نماید. از آنجا که رنگ آبی با طبیعت، آرامش و سکون مرتبط است، به افراد یاری می نماید که احساس امنیت و خلاقیت بیشتری داشته باشند.

بنابراین وقتی در پی چیزی برای الهام گرفتن و افزایش خلاقیت هستید، سعی کنید از رنگ آبی برای رسیدن به ایده های نو بهره ببرید.

10. مدیتیشن کنید

تحقیقات بعلاوه نشان داده است که نوع خاصی از مدیتیشن با افزایش خلاقیت مرتبط است. سال های زیادی است که افراد در سرتاسر جهان از مدیتیشن به عنوان تکنیکی برای آرام شدن استفاده می نمایند، اما تحقیقات نشان داده که مزایای مدیتیشن چیزی فراتر از ایجاد آرامش است.

طبق یکی از تحقیقات استفاده از نوعی مدیتیشن به نام Open Monitoring می تواند باعث افزایش فکرهای مختلف و فراوری ایده های نو گردد. Open Monitoring نوعی از مدیتیشن است که فرد در طول انجام مدیتیشن پذیرای همه افکار و احساسات می گردد، بدون این که روی موضوع یا ایده ای تمرکز کند.

3 روش سریع برای مدیتیشن و تمرینات فکری

راهی برای اضافه کردن تکنیک های مدیتیشن به زندگی روزمره خود پیدا کنید. تمرکز کردن روی افکار و تجربه ها می تواند باعث افزایش خلاقیت گردد.

منبع: Very Well Mind

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 31 فروردین 1404 بروزرسانی: 31 فروردین 1404 گردآورنده: midya0.ir شناسه مطلب: 1932

به "10 ترفند روانشناسی برای افزایش خلاقیت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 ترفند روانشناسی برای افزایش خلاقیت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید