طرز تهیه شربت سکنجبین ???? به 2 روش مجلسی نعنایی و عسلی
به گزارش مجله مدیاپلیر، شربت سکنجبین برای چی خوبه؟ اصلا تا به حال سکنجبین خوردید؟ سکنجبین که اغلب به صورت استفاده می گردد یک درمان عالی برای گرمازدگی و یکی از تابستانی است. سکنجبین از دو کلمه سک به معنای سرکه و انگبین یا همان عسل گرفته شده است. علاوه بر این سکنجبین در طب سنتی بسیار توصیه شده است. طرز تهیه شربت خیار سکنجبین با شکر یا عسل و نیز خواص و مضرات سکنجبین که یک برای مهمانی هم هست را در مجله خبرنگاران بخوانید. با سرویس همراه باشید.
طرز تهیه شربت سکنجبین با نعنا و زعفران
چگونه شربت سکنجبین درست کنیم؟ به راحتی. کافی است که مواد اولیه را تهیه کنید و طبق دستور زیر عمل کنید:
مدت زمان آماده سازی: 5 دقیقه
مدت زمان پخت و انتظار: 15 دقیقه
مواد لازم برای تهیه شربت خیار سکنجبین
- شکر: 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- آب: 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- نعنا: 1 دسته بزرگ
- سرکه سفید: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
- خیار: به مقدار لازم
- یخ: به مقدار دلخواه
- زعفران دم نموده غلیظ: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه سکنجبین خانگی با خیار
مرحله اول؛ آماده کردن و شستن نعنا
در اولین مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین باید دسته نعنا را خوب تمیز کنید. ساقه ها و برگ های زرد نعنا را جدا کنید. سپس نعناها را در یک آبکش بریزید و چند بار با آب فراوان بشویید تا کاملاً تمیز گردد. بعد از تمیز شدن نعناها ساقه های نعنا را کنار هم قرار دهید و به صورت دسته ای کنید. حال با یاری یک نخ نعناها را ببندید و آن را به صورت دسته ای کنید.
بیشتر بخوانید طرز تهیه شربت خاکشیر
مرحله دوم؛ درست کردن شربت آب و شکر
بعد از دسته کردن نعنا در این مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین با پیمانه دقیق باید در یک قابلمه آب و شکر را با هم ترکیب کنید. و دسته نعنا را نیز داخل قابلمه بیندازید. حالا قابلمه را با شعله ملایم روشن کنید. مواد را به خوبی هم بزنید تا شکر در آب حل گردد. حال کمی صبر کنید تا ترکیب آب و شکر قوام بیاید. معمولاً قوام آمدن شکر 30 دقیقه طول می کشد. در این مدت چند بار کف روی شربت را جمع کنید و دور بریزید.
مرحله سوم؛ اضافه کردن سایر مواد به شربت
بعد از اینکه شربت به غلظت مناسب رسید و بوی نعنا بلند شد، در این مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین مقداری زعفران آب شده و سرکه سفید به آن اضافه کنید. 5 دقیقه دیگر به شربت زمان دهید تا بجوشد. بعد از به جوش آمدن شربت، شعله گاز را خاموش کنید و نعنا را از قابلمه بیرون بیاورید. سپس شربت را از صافی رد کنید و چند دقیقه صبر کنید تا کاملاً خنک گردد.
بیشتر بخوانید طرز تهیه شربت گلاب به 6 روش
مرحله چهارم؛ درست کردن شربت سکنجبین
بعد از اینکه شربت سکنجبین خنک شد می توانید شربت خوشمزه تان را آماده کنید. هر بار که خواستید شربت سکنجبین درست کنید در یک یا چند لیوان (بسته به تعداد افراد) ¼ لیوان را شربت سکنجبین بریزید، ابتدا خیار رنده کنید و به لیوان اضافه کنید. سپس چند قالب یخ هم بریزید و به جای مانده حجم لیوان را آب اضافه کنید.
سپس به جای مانده شربت را در یک ظرف شیشه ای درب دار یا یک بطری شیشه ای درب دار بریزید و در یخچال بگذارید. به همین راحتی شربت خیار سکنجبین شما آماده است. سکنجبین را با کاهو هم می توانید میل کنید. این شربت را به عنوان یک شربت خانگی برای مهمانی به خصوص در فصول تابستان و بهار تهیه کنید و از آن لذت ببرید.
طرز تهیه سکنجبین با عسل
مواد لازم برای تهیه سکنجبین خانگی با عسل
- عسل: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- آب: 4 لیوان فرانسوی دسته دار
- سرکه انگور: 1/2 لیوان فرانسوی دسته دار
- نعناع تازه: یک دسته
مراحل طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل
شربت سکنجبین یکی از مفیدترین انواع شربت های خانگی است که اگر برای تهیه آن به جای شکر از عسل بهره ببرید، قطعاً فواید بیشتری دارد. در ادامه می توانید با روش درست کردن شربت سکنجبین با عسل آشنا شوید.
مرحله اول؛ جوشاندن آب و عسل
در اولین مرحله از تهیه شربت سکنجبین با عسل باید عسل و آب را در یک قابلمه بریزید و روی گاز قرار دهید. شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید ترکیب آب و عسل به آرامی بجوشد و حجم آن نصف گردد. در این مرحله باید ترکیب آب و عسل را به آرامی هم بزنید و کف روی آب را جمع کنید.
مرحله دوم؛ اضافه کردن نعناع به شربت
در این مرحله از تهیه سکنجبین با عسل باید همچون طرز تهیه سکنجبین با شکر، نعناع شسته شده را به صورت دسته ای در قابلمه بیندازید و اجازه دهید شربت شما کمی بجوشد و باز هم حجم آن کمتر و شربت شما غلیظ تر گردد.
مرحله سوم؛ آماده شدن شربت سکنجبین
بعد از اینکه شربت سکنجبین به غلظت مناسب رسید زیر آن را خاموش کنید و صبر کنید تا شربت سرد گردد. سپس می توانید آن را داخل یک شیشه تمیز بریزید و در یخچال قرار دهید. برای درست کردن شربت می توانید 2 تا 3 قاشق از آن را با آب ترکیب کنید و در صورت تمایل یک خیار داخل آن رنده کنید و میل کنید.
خواص شربت خیار سکنجبین در طب سنتی و اسلامی
- در گذشته شربت سکنجبین را با دوشاب و شیره خرما هم درست می کردند.
- با توجه به طبع بدنتان می توانید مقدار مواد مورد استفاده در شربت سکنجبین را کم و زیاد کنید. مثلاً برای افراد گرم مزاج (صفراوی و مزاج دموی) بهتر است سرکه آن بیشتر باشد. سکنجبین نعنایی، سکنجبین با خیار و سکنجبین با عرق کاسنی (به جای آب) برای این افراد مناسب تر است.
- برای افراد سرد مزاج (بلغمی و سوداوی) باید مقدار عسل شربت سکنجبین بیشتر باشد. اگر شربت سکنجبین برای این افراد با شیره انگور یا خرما درست گردد که بسیار بهتر است.
- اگر در طرز تهیه شربت خیار سکنجبین مقدار سرکه و عسل برابر باشد برای بیماری های بلغمی، باز کردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده و تب های مزمن بسیار مفید است.
- در فصل تابستان شربت خیار سکنجبین برای برطرف گرمازدگی و عطش، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تعدیل مزاج و دفع صفرا بسیار مفید است.
- از جمله خواص سکنجبین برای پوست بهبود جوش های پوستی است. اگر در فصل گرما عرق سوز می شوید و جوش می زنید حتماً شربت خیار سکنجبین یا خوردن کاهو سکنجبین را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- برای افرادی که دچار بیماری های کبد هستند شربت سکنجبین ساده با شکر مناسب است. سکنجبین کبد را پاکسازی می نماید و تقویت کننده مزاج کبد است.
- اگر شربت سکنجبین با تخم کاسنی و کمی عرق گلاب ترکیب کنید یک نوشیدنی با خواص فراوان خواهید داشت. البته این ترکیب برای افرادی که طبع گرم دارند یا کسانی که مبتلا به نفخ معده هستند بسیار مفید است اما برای مبتلایان به زخم معده توصیه نمی گردد.
- اگر در فصل تابستان یا سایر فصول سال زیاد احساس تشنگی می کنید شربت سکنجبین بخورید. چون سکنجبین خلط خون و خلط صفرا را کاهش می دهد.
- بعضی از خواص کاهو و سکنجبین عبارتند از: دفع رطوبت های زاید از معده و روده ، اعتدال و لینت مزاج، برطرف یبوست، برطرف گرفتگی عروق، کاهش حرارت کبد، برطرف تشنگی، کاهش احساس رخوت و خستگی.
- در خصوص خواص سکنجبین برای لاغری هم در طب سنتی بسیار توصیه شده است.
- خوراکی هایی مثل آبدوغ خیار، شربت خیار و سکنجبین، شربت آلبالو و آلبالو پلو برای پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان بسیار توصیه می شوند.
- برای پایه شربت سکنجبین از شربت جلاب هم می توانید بهره ببرید.
این مقاله را هم بخوانید: طرز تهیه شربت گل پنیرک در رنگ های مختلف
نکات و فوت و فن های طرز تهیه شربت سکنجبین
- برای طرز تهیه شربت خیار سکنجبین با عسل به جای شکر از عسل بهره ببرید. در صورت تمایل می توانید مقداری تخم شربتی یا خاکشیر هم به شربت سکنجبین اضافه کنید.
- فوت و فن طرز تهیه سکنجبین ساده به این ترتیب است: ﻳﻚ ﺟﺰء ﺳﺮﻛﻪ، دو ﺟﺰء ﻋﺴﻞ و ﭼﻬﺎر ﺟﺰء آب را در ﻳﻚ ﻇﺮف رﻳﺨﺘﻪ و ﺑﺎ ﺣﺮارت ﻣﻼﻳﻢ بجوشانید و ﻣﺮﺗﺐ ﻛﻒ آن را بگیرید ﺗﺎ ﺣﺠﻢ ﻣﺎﻳﻊ ﺑﻪ ﻳﻚ ﭼﻬﺎرم ﻳﺎ ﻳﻚ ﭘﻨﺠﻢ ﺣﺠﻢ اوﻟﻴﻪ ﺑﺮﺳﺪ و قوام پیدا کند. ﺑﺎ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻧﺴﺒﺖﻫﺎی ﺳﺮﻛﻪ و ﻋﺴﻞ اﻧﻮاع ﻣﺘﻔﺎوت ﺳﻜﻨﺠﺒﻴﻦ ﺳﺎده ﺑﺎ ﺧﻮاص ﻣﺘﻔﺎوت ﺗﻬﻴﻪ میﺷﻮد.
- بعضی از انواع مشهور سکنجبین عبارتند از: ساده، شکری، عسلی، اصولی، افتیمونی، بزوری، سفرجلی، انبرباریس، عنصلی، انجدانی، اترجی، تفاحی، راوندی، رمانی، سکنجبین عنابی و …
- برترین زمان مصرف سکنجبین در فصل بهار و تابستان است.
- برای اینکه مطمئن شوید شربت سکنجبین شما به غلظت مناسب رسیده است یا خیر، می توانید مقداری از شربت را با قاشق بردارید و سپس کمی صبر کنید تا سکنجبین خنک گردد. حالا قاشق را خم کنید و ببینید که شربت به راحتی از قاشق سرازیر می گردد یا نه. اگر شربت غلیظ باشد، یعنی دیگر نیازی به جوشیدن ندارد.
- در طرز تهیه شربت سکنجبین با عرق نعنا دیگر نیازی به نعناع ندارید و می توانید در انتهای مراحل پخت یا بعد از آماده شدن شربت، عرق نعنا را به شربت تان اضافه کنید.
- طرز تهیه سکنجبین برای دو نفر یا 10 نفر تفاوتی ندارد. بنابراین بهتر است این شربت را به مقدار بیشتر آماده کنید و آن را در یخچال قرار دهید. سپس می توانید هر زمان که دوست دارید، شربت سکنجبین را آماده کنید.
- در طرز تهیه شربت سکنجبین با نبات باید به جای شکر از نبات بهره ببرید. برای این کار نبات را به آب اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملاً حل گردد.
- می توانید در شربت سکنجبین از کاهوی رنده شده نیز بهره ببرید و چند عدد نعنای تازه یا خرد شده نیز به شربت اضافه کنید.
- برای درست کردن شربت سکنجبین می توانید به جای شکر یا نبات از عسل نیز بهره ببرید.
- اگر به نعنای تازه دسترسی ندارید، می توانید برای درست کردن شربت سکنجبین از نعنا خشک نیز بهره ببرید.
- در طرز تهیه شربت سکنجبین با سرکه سیب می توانید به جای سرکه سفید از سرکه سیب بهره ببرید. اما به یاد داشته باشید که سرکه سیب عطر خاصی دارد و ممکن است هر کسی عطر و طعم آن را دوست نداشته باشد.
- می توانید شربت سکنجبین را با کاهو نیز میل کنید. برای این کار بهتر است شربت را کمی با آب رقیق کنید و با کاهو میل کنید.
- حداکثر مدت زمان نگهداری شربت سکنجبین در یخچال یک ماه است. بعد از این مدت ممکن است شربت شکرک بزند یا خراب گردد.
- در طرز تهیه شربت سکنجبین می توانید به جای شکر از پودر قند نیز بهره ببرید.
- در فصل های سرد سال بهتر است شربت سکنجبین را به صورت ولرم میل کنید.
- می توانید شربت سکنجبین را با خاکشیر مصرف کنید تا بهتر به درمان گرمازدگی و برطرف عطشتان در تابستان یاری کند.
- به عنوان فوت و فن شربت سکنجبین به یاد داشته باشید که در صورت نداشتن نعنا می توانید از عرق نعنا نیز برای درست کردن این شربت خانگی بهره ببرید.
سوالات متداول
شربت سکنجبین برای چی خوبه؟
قبل از هر چیز باید بدانید که خواص شربت سکنجبین با عسل نسبت به شربت سکنجبینی که با شکر درست شده بیشتر است. به طور کلی این شربت برای درمان بیماری های بلغمی، باز کردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده، تب های مزمن، بهبود جوش های پوستی و پاکسازی کبد بسیار مفید است.
برای تهیه شربت سکنجبین با خیار چه جایگزین هایی برای شکر وجود دارد؟
در طرز تهیه شربت سکنجبین می توانید به جای شکر از پودر قند، نبات یا عسل بهره ببرید.
منبع: افق کوروش