سهم وزارت نیرو در رصد مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز
به گزارش مجله مدیاپلیر، به گزارش خبرنگاران، با آغاز خرداد ماه و پیش از آغاز تابستان شاهد خاموشی های مکرر و طولانی مدتی در سراسر کشور و البته پایتخت بودیم. دلایل مختلفی برای این خاموشی ها از سوی وزارت نیرو اعلام شده است که در این میان به نظر می رسد سهم مصرف برق واحدهای غیرمجاز رمزارزها بیش از سایر سهم هاست. البته به گفته محمدحسن متولی زاده، مدیرعامل شرکت توانیردر امسال آبی به دلیل کاهش شدید بارندگی ها، 4 هزار مگاوات از ظرفیت فراوری برق نیروگاه های برقآبی کشور را از دست داده ایم. از سویی دیگر افزایش واحدهای غیرمجاز استخراج رمزارز و رد پای آنها در بخش خانگی نیز این چالش برق را تشدید نموده است.
به گفته متخصصین هر چند سرمایه گذاری و توسعه فراوری برق باید در صدر اولویت ها باشد، اما بخش مهمی که نباید آن را فراموش کرد مدیریت مصرف است. دامنه این مدیریت مصرف که ابزارهای متفاوتی برای آن وجود دارد، مقوله تلفات شبکه توزیع برق و همچنین مصارف در بخش های مختلف خانگی، صنعتی، تجاری و کشاورزی را نیز در بر می گیرد. چرا که بخش تقاضا همیشه سرعت رشد بیشتری نسبت به بخش فراوریی دارد که این آهنگ رشد باید به تناسب برسد. نمی توان نواقص عملکرد وزارت نیرو در بخش های مختلف صنعت برق را نادیده گرفت؛ هرچند این موضوع در کوتاه مدت ایجاد نشده است، اما آثار آن سریع تر از زمان پیش بینی شده نمایان شد. در هر حال بدمصرف بودن ایران در بخش انرژی برق قطعی است، اما همین موضوع نیز در زمره نقیصه های عملکرد وزارت نیرو به شمار می رود که طی سال ها نتوانسته است با شناسایی ابزارهای مناسب این بدمصرفی را اصلاح کند.
سهم 10 درصدی ایران در مصرف برق ماینرها
طبق آنالیز های دانشگاه کمبریج درباره برآورد مصرف برق واحدهای استخراج نماینده رمزارز در ایران و البته جهان در سال 2021 میلادی، سهم ایران از مصرف کل برق جهان برای این صنعت، حدود 10 درصد است. این دانشگاه یک دامنه از مصرف کیلووات ساعت برق را مورد آنالیز قرار داده است. بر این اساس حد بالای این برآورد نشان از مصرف 520 میلیارد کیلووات ساعت طی یک سال گذشته (معادل حدود 60 هزار مگاوات مصرف برق مستمر) است؛ از طرفی حد پایین این مصرف 131 میلیارد کیلووات ساعت در یک سال گذشته (معادل حداقل 15 هزار مگاوات مصرف برق مستمر) است.
درباره نقش واحدهای غیرمجاز استخراج رمزارز و شناسایی و توقف فعالیت آنها بحث های مختلفی وجود دارد؛ به عقیده بعضی این اقدام برای شرکت توانیر امری سخت، زمان بر و هزینه بر است و وزارت ارتباطات به وسیله مدیریت بخش مصرف اینترنت این واحدها می تواند آن ها را شناسایی کند.
اینترنت در مقابل مصرف برق / سهم اندک ماینرهای خانگی
خسرو سلجوقی، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات در مصاحبه با خبرنگاران در پاسخ به اینکه آیا امکان شناسایی واحدهای غیرمجاز استخراج رمزارز به وسیله اینترنت مصرفی آنها وجود دارد، گفت: باید ابتدا اشاره نمود که سهم اینترنت و پهنای باند مورد استفاده برای استخراج رمزارز در مقایسه با مصرف برق، میزان ناچیزی است. بنابراین شناسایی از این طریق مقرون به صرفه، مالی و راحت نیست.
وی اضافه نمود: بنا بر اطلاعات کلی استخراج نماینده هایی که در فضای خانگی (تعرفه برق خانگی) هستند سهم بالایی ندارند، بنابراین بیشتر این تعداد دستگاه های استخراج رمزارز در فضای خانگی نیستند بلکه در مراکز صنعتی، کشاورزی و… مستقر هستند که مصرف برق نامتعارفی را ایجاد می نمایند.
به گفته سلجوقی متولیان صنعت برق بهترین ابزار برای پایش و آنالیز واحدهای غیرمجاز رمزارز را در اختیار دارند؛ در این میان استفاده از کنتورهای هوشمند نقش مهم و تأثیرگذاری ایفا می نمایند. همچنین با رجوع و استفاده از تغییرات سوابق اطلاعات میزان مصرف نمایندگان حتی در کنتورهای غیر هوشمند هم امکان رصد کردن را به راحتی فراهم می نماید.
منبع: خبرگزاری مهر