اُمیکرون از دیگر سویه های کروناویروس خطرناکتر نیست، سویه نو کرونا بچه ها را بیشتر تهدید می نماید
به گزارش مجله مدیاپلیر، خبرگزاری خبرنگاران-به گفته کارشناسان سازمان جهانی بهداشت ابتلا به بیماری کووید19 در حال حاضر در همه گروه های سنی رو به افزایش است.
به گزارش خبرگزاری خبرنگاران،این سازمان متولی نظارت بر بهداشت و سلامت در دنیا بعلاوه تاکید نموده است که بالاترین مقدار ابتلا به بیماری فعلا در میان افراد 5 تا 14 سال دیده می گردد.
مدیر منطقه ای سازمان دنیای بهداشت در اروپا در این خصوص یادآور می گردد: امروز دیگر مشاهده این شرایط که شمار ابتلا در بچه ها خردسال دو تا سه برابر بیشتر از کل جمعیت است نادر و عجیب محسوب نمی گردد.
دفتر اروپایی سازمان دنیای بهداشت سپس واکسیناسیون اجباری را که مد نظر بعضی کشورها قرار گرفته آخرین راه چاره برای مقابله با موج تازه همه گیری بیماری کووید19 می داند و معتقد است تا زمانی که تمام گزینه های ممکن برای فراهم کردن زمینه افزایش نرخ واکسیناسیون مورد آزمایش قرار نگرفته نباید به سراغ آن رفت.
این سازمان بار دیگر ضمن ابراز نگرانی نسبت به شیوع سویه تازه ویروس کرونا موسوم به اومیکرون در دنیا و شناسایی مواردی از ابتلا به آن در بعضی کشورهای اروپایی خواهان مقابله جدی با گونه غالب کنونی موسوم به دلتا شده تا بدین ترتیب زمینه پیروزی برابر سویه اومیکرون نیز در آینده نیز فراهم گردد.
هانس کلوگ، مدیر دفتر اروپایی سازمان دنیای بهداشت در این خصوص توضیح داد: سویه اومیکرون اکنون رو به افزایش است و توجه بیشتری را به خود جلب نموده، به همین خاطر ما حق داریم که نگران و محتاط باشیم؛ اما مشکل اصلی در حال حاضر دلتا است، شیوه مبارزه امروز ما با دلتا و مهار این گونه از ویروس کرونا سبب می گردد که ما فردا برابر سویه اومیکرون نیز پیروز شویم.
شرکت های آمریکایی و آلمانی فایزر و بیون تک پیش تر از پاسخ ایمنی بالای واکسن تولیدی خود نزد بچه ها بالای پنج سال در برابر ویروس کرونا اطلاع داده بودند.اومیکرون بالاخره خطرناک است یا نه؟
اومیکرون خطرناک است یا نه؟
کارشناس ایمونولوژی و مشاور دولت آمریکا گفت یافته های اولیه در خصوص گونه اومیکرون نشان نمی دهند که این گونه باعث ایجاد شکل حاد بیماری کرونا در مبتلایان شده باشد. او تاکید نموده که هنوز برای ارزیابی نهایی زود است.
در حالی دانشمندان آفریقایی از شیوع گونه اومیکرون کرونا و احتمال جایگزینی گونهدلتا به شدت ابراز نگرانی نموده بودند، رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماری های عفونی آمریکا و مشاور دولت بایدن در امور کرونا سخنان امیدوار نماینده ای درباره آن زده است.
کارشناس ایمونولوژی و مشاور دولت آمریکا گفت یافته های اولیه در خصوص گونه اومیکرون نشان نمی دهند که این گونه باعث ایجاد شکل حاد بیماری کرونا در مبتلایان شده باشد. او تاکید نموده که هنوز برای ارزیابی نهایی زود است.
آنتونی فائوچی رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماری های عفونی آمریکا و مشاور دولت بایدن در امور کرونا به شکبه تلوزیونی CNN آمریکا گفت سویه تازه کرونا (اومیکرون) به سرعت در آفریقای جنوبی در حال توسعه است و می تواند سریع تر از سایر سویه ها سرایت کند، اما با توجه به شواهد به نظر نمی رسد که اومیکرون باعث بروز نوع حاد بیماری کرونا در مبتلایان گردد.
به گفته او نشانه های تا به امروزی کمی دلگرم نماینده هستند، اما هنوز برای ارزیابی نهایی زود است.
این در حالی است که چند روز پیش اولین گزارش دانشمندان آفریقایی منتشر شد که در آن گفته شده است این سویه به سرعت در حال جایگزین کردن گونه جهش یافته دلتاست و آن چه که بخصوص نگرانی آور است این است که اومیکرون ظاهرا می تواند از سد دفاعی پادتن ها در بدن بهبودیافتگان کرونا بگذرد.
سویه تازه اومیکرون به وسیله دانشمندان در آفریقای جنوبی اواخر ماه نوامبر کشف شد. از آن موقع تا به امروز این سویه در ده ها کشور از جمله آلمان مشاهده شده است.
از زمانی که سویه نوپدید اومیکرون کشف شده دانشمندان درصدد فهم مختصات آن برآمده اند. نخستین نتایج آنالیز این گونه جهش یافته کرونا در آفریقای جنوبی نگران نماینده ارزیابی شده است.
دانشمندان آفریقای جنوبی از زمان کشف اومیکرون در این کشور به سرعت دست به کار شده اند تا ویژگی های این سویه تازه کرونا را دریابند.
اولین گزارشی که چکید ه ای از نتایج آنالیز های آن ها را به دست می دهد حاکی از آن است که این سویه به سرعت در حال جایگزین کردن گونه جهش یافته دلتاست. آن چه که بخصوص نگرانی آور است این است که اومیکرون ظاهرا می تواند از سد دفاعی پادتن ها در بدن بهبودیافتگان کرونا بگذرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، همین ویژگی است که در آلمان نگران نماینده ارزیابی شده چرا که در این صورت رعایت قاعده دوگانه بهبودیافته یا واکسینه شده موسوم به 2G برای کنترل و بازرسی شهروندان جهت مهار شیوع کرونا کافی نخواهد بود و دیر یا زود اومیکرون به گونه غالب در آلمان بدل خواهد شد.
آنا فون گوتبرگ کارشناس میکروبیولوژی و مدیر بخش بیماری های تنفسی مؤسسه ملی بیماری های مسری آفریقای جنوبی (NICD) می گوید: سویه اومیکرون در آفریقای جنوبی اکنون رجحان یافته و ما طبیعتا در ابتدای تحقیقات خود قرار داریم.
او برای این که وحشت عمومی ایجاد نکند کلماتش را با احتیاط برمی گزیند و می گوید: شرایط در آفریقای جنوبی در حال حاضر اساسا کم تر از آلمان نگران نماینده است.
با این حال موج چهارم در آفریقای جنوبی می تازد. روز پنج شنبه 2 دسامبر (11 آذر) شمار ابتلای روزانه در این کشور 11هزار و 353 نفر اعلام شد. با این حال سازمان بهداشت دنیای می گوید، در حال حاضر تنها 4درصد از تخت های بخش های مراقبت ویژه در این کشور اشغال شده اند.
گوتبرگ در عین حال تأیید می نماید، آن چه که در حال حاضر ایجاد نگرانی نموده این است که به نظر می آید بهبودیافتگان کرونا در برابر این سویه مصون نیستند. تنها این امید وجود دارد که پادتن های موجود در بدن آن ها جلوی ابتلای شدید، بستری شدن یا مرگشان را بگیرد.
آنا فون گوتبرگ اما در خصوص واکسینه شدگان خوش بین تر است و می گوید، به نظر می رسد که واکسن آن ها را در برابر این سویه نیز مصون می سازد یا دست کم جلوی ابتلای شدید را می گیرد.
دانشمندان آفریقای جنوبی در روزهای گذشته 249 نمونه ویروس کرونا را توالی یابی نموده اند. اگر چه این تعداد زیاد نیست، اما در 183 نمونه (74درصد)، سویه اومیکرون تشخیص داده شد.
شبکه نظارت بر ژنوم آفریقای جنوبی نه تنها عفونت های تازه بلکه عفونت های مجدد را آنالیز می نماید. گوتبرگ می گوید، این آنالیز در خصوص گونه های بتا و دلتا نیز انجام شد. اما در آن موارد آمار کسانی که دچار عفونت مجدد شدند تا این حد افزایش نشان نمی داد.
این کارشناس در خصوص سرایت پذیری اومیکرون که بسیاری را در دنیا نگران نموده نیز می گوید، معتقد نیست که سرایت پذیری این گونه بیش تر از گونه دلتا باشد اما چون بهبودیافتگان در برابر این سویه ظاهرا بر خلاف دلتا مصونیت ندارند مقدار ابتلا تا این حد افزایش نشان می دهد.
نرخ واکسیناسیون در آفریقای جنوبی پایین است، با این حال بسیاری امید داشتند که شمار بالای بهبودیافتگان بتواند در این کشور در برابر کرونا ایمنی گله ای ایجاد کند و از شدت موج چهارم بکاهد.
اما سویه اومیکرون همه این محاسبات را بر هم زد و نه تنها این کشور بلکه کل قاره آفریقا را با چالش تازهی روبرو ساخت. حدود یک سال بعد از شروع واکسیناسیون در دنیا تنها 102 میلیون نفر در این قاره واکسینه شده اند که برابر با 5/ 7 درصد جمعیت آن است.
در بسیاری از کشورهای آفریقایی نرخ واکسیناسیون حتی کم تر از یک درصد جمعیت شان است.
نرخ واکسیناسیون هر چه پایین تر باشد امکان جهش ویروس بیش تر می گردد؛ بخصوص در بدن کسانی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند. این گروه نه تنها شامل افراد مبتلا به ایدز، سل و آنفولانزا می گردد، بلکه افرادی را در برمی گیرد که از سوء تغذیه رنج می برند.
شاید به همین خاطر باشد که تا کنون دو سویه کرونا در آفریقای جنوبی بروز نموده اند: بتا و اومیکرون.
تصمیم هایی شتاب زده؟
آفریقای جنوبی برترین آزمایشگاه ها را در سطح قاره آفریقا دارد و به دلیل رویارویی با بیماری های فراگیری مانند ایدز و سل از نظر توالی یابی و شناسایی موارد ابتلا از امکانات خوبی برخوردار است.
آنا فون گوتبرگ، مدیر بخش بیماری های تنفسی مؤسسه ملی بیماری های مسری آفریقای جنوبی بر همین اساس می گوید، معلوم است که در این کشور سریعا می توان یک واریانت تازه را کشف کرد، اما این بدان معنا نیست که این واریانت حتما در آفریقای جنوبی ظهور یافته است.
گوتبرگ با تکیه بر تعداد زیادی آنالیز عملی می گوید، در اروپا و آمریکا نیز ویروس در بدن افرادی با سیستم ایمنی ضعیف جهش می نماید.
بعد از این که جامعه علمی آفریقای جنوبی از کشف اومیکرون اطلاع داد، بسیاری از کشورها پروازهای خود را به کشورهای جنوب آفریقا قطع کردند. بسیاری از سیاستمداران آفریقایی جامعه علمی را مسئول خسران های وارد آمده بر پیکره اقتصاد بعد از قطع این پروازها دانستند.
تا جایی که حتی یک ویروس شناس در گفت وگویی خصوصی گفته است: از این پس اگر واریانت تازهی کشف کردیم مانند تانزانیا عمل می کنیم: به هیچ کس چیزی نمی گوییم و فقط سه روز دعا می کنیم.
اما گوتبرگ با برخوردی معقولانه تر می گوید: ما الان تنها تئوری و ایده در دست داریم و اول راه تحقیقات مان هستیم. بگذراید داده هایمان را جمع آوری کنیم.
اُمیکرون از دیگر سویه های کروناویروس خطرناکتر نیست
متخصصان آمریکایی و کارشناسان سازمان دنیای بهداشت (WHO) اظهار داشتند: اُمیکرون از دیگر سویه های کروناویروس خطرناکتر نیست.
محققان ارشد سازمان دنیای بهداشت و ایالات متحده با بیان اینکه به نظر نمی رسد سویه اُمیکرون از سایر گونه های کروناویروس بدتر باشد، هشدار دادند: برای قضاوت در خصوص شدت بیماری زایی این سویه به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
یکی از مقامات سازمان دنیای بهداشت نیز روز سه شنبه گفت: در حالیکه احتمال انتقال سویه اُمیکرون بیشتر از سویه های قبلی است اما بعید است این سویه بتواند به طور کامل خود را در برابر واکسن مصون سازد.
بعلاوه مایکل رایان، رئیس بخش فوریت های سازمان دنیای بهداشت در مصاحبه ای گفته است: داده های اولیه نشان نمی دهد که این سویه شدیدتر باشد. در واقع به نظر می آید جهت به سمت شدت کمتر است. هیچ نشانه ای وجود ندارد که تایید کند سویه اُمیکرون بتواند به طور کامل از مصونیت ناشی از واکسن های موجود کووید-19 در امان بماند.
او با اشاره به اطلاعات اولیه اضافه کرد: واکسن های بسیار مؤثری داریم که تا به حال در برابر همه سویه ها از نظر شدت بیماری و بستری شدن در بیمارستان اثربخش بوده اند. هیچ دلیلی وجود ندارد که انتظار داشته باشیم اینطور نباشد.
با این حال، رئیس بخش فوریت های سازمان دنیای بهداشت اذعان کرد: این امکان وجود دارد که واکسن های موجود در برابر سویه اُمیکرون که حاوی بیش از 30 جهش در پروتئین سنبله است، کمتر موثر باشد.
به گزارش ژاپن تودی، بعلاوه آنتونی فائوچی محقق ارشد آمریکایی نظر سازمان دنیای بهداشت را مورد تایید قرار داده و اظهار داشته است که بر اساس نشانه های اولیه، سویه اُمیکرون بدتر از سویه های قبلی نیست و احتمالا خفیف تر باشد.
دانشمندان نوع دوم اُمیکرون را شناسایی کردند
دانشمندان نوع دومی از اُمیکرون شناسایی کردند که ردیابی این نوع به دلیل ژنتیک آن دشوارتر خواهد بود.
به نقل از نیوز، نسل تازه که BA.2 نام دارد، تا به امروز هفت بار در آفریقای جنوبی، استرالیا و کانادا مشاهده شده است.
فرانسوا بالوکس، مدیر موسسه ژنتیک کالج دانشگاه لندن اظهار کرد: BA.2 از نظر ژنتیکی با سویه اُمیکرون که اکنون BA.1 نامیده می گردد، متفاوت و در سراسر دنیا توسعه یافته است.
مهمتر از همه، این جهش مشخصه حذف ژن S را ندارد ژنی که در سویه اُمیکرون BA.1 موجب می گردد تا به راحتی به وسیله نتایج آزمایش PCR شناسایی گردد (روش اصلی که این سویه بر اساس آن تا به امروز ردیابی شده است).
سایت گاردین گزارش نموده است که این نتایج به این معنی است که دو سویه ممکن است رفتار متفاوتی داشته باشند.
وینود اسکاریا، پزشک بالینی و زیست شناس محاسباتی در موسسه ژنومیک و زیست شناسی یکپارچه (CSIR) در توییتی گفت: در حالی که این تغییر ردیابی را سخت تر می نماید اما هنوز از آن نمی ترسیم.
دیوید استوارت، استاد زیست شناسی ساختاری در دانشگاه آکسفورد نیز با این موضوع موافق است.
به گزارش فایننشال تایمز، وی گفت: فکر نمی کنم دلیلی وجود داشته باشد که این سویه تازه تهدیدی بیشتر از شکل اُمیکرون باشد که در حال حاضر در بریتانیا در حال توسعه است.
استوارت اضافه کرد: اما خیلی زود است که با قطعیت در این مورد صحبت کنیم. آزمایش های PCR همچنان این نوع را تشخیص می دهند اما ممکن است نتوانند آن را از سایرین متمایز نمایند.
به گفته اندرو رامبو، زیست شناس تکاملی در دانشگاه ادینبورگ، بریتانیا که جهش ها را آنالیز نموده است، BA.2 را حامل بسیاری از جهش های مشخص نماینده مانند اُمیکرون می داند اما این سویه ده ها جهش دارد که BA.1 ندارد بعلاوه ده ها جهشی که در BA.1 ظاهر شده در این سویه کاهش یافته است و مهمتر از همه، BA.2 فاقد جهش خاصی است که دانشمندان به عنوان راهی سریع برای ردیابی اُمیکرون استفاده کردند.
منبع: خبرگزاری آریا