از شناسایی محوطه های پارینه سنگی تا ثبت ملی سیلوی گندم بیرجند
به گزارش مجله مدیاپلیر، پروژه آنالیز و شناسایی باستان شناسی محوطه های پارینه سنگی شهرستان فردوس بخش مرکزی دهستان حومه به شناسایی بیش از 30 محوطه پارینه سنگی در این منطقه منجر شد.
به گزارش خبرنگاران، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، علی صدرایی سرپرست هیئت باستان شناسی گفت: شرق فلات ایران یکی از ناشناخته ترین مناطق ایران در عصر پلیئستوسن به شمار می رود، به نحوی که به سختی می توان محوطه ای را یافت که با قطعیت بتوان از آن به عنوان استقراری از این دوره یاد کرد.
این باستان شناس اضافه نمود: این در شرایطی است که پیشینه مطالعات پارینه سنگی در این منطقه به بیش از هفت دهه قبل برمی گردد ولی پس از آن به مرور مطالعات اجرا شده نه به شکل هدفمند، که عمدتا به شکل موردی انجام گرفته اند، اتفاقی که در تحلیل مباحث پیچیده حیطه پارینه سنگی چندان راهگشا نیست.
او اضافه نمود: این درحالی است که در رشته کوه های زاگرس و بخصوص در فلات مرکزی ایران، در یک دهه گذشته پژوهش های دامنه داری اجرا شده و به نتایج قابل اتکا و چشمگیری دست یافته اند.
وی با تاکید بر این که این مهم در رابطه با شرق و شمال شرق ایران کاملا متفاوت است، ادامه داد: گویی شرق فلات در عصر پارینه سنگی خالی از هرگونه زیست انسان ریخت بوده و این درحالی است که موقعیت جغرافیایی و تنوع اقلیمی در این گستره، پتانسیل های چشمگیری را برای جذب گروه های شکارورز -گردآورنده فراهم می نموده، اتفاقی که در خلال آنالیز های پارینه سنگی شهرستان فردوس نمود می یابد.
سرپرست هیئت باستان شناسی با بیان این که عملیات آنالیز در دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان فردوس علی رغم گرمای طاقت فرسا، به شکل کاملا پیمایشی انجام و به شناسایی بیش از 30 محوطه از دوران پارینه سنگی منجر شد، گفت: آنالیز های انجام گرفته در شهرستان فردوس خراسان جنوبی نخستین گام در جهت انجام مطالعات سامانمند در این بخش از فلات ایران به شمار می رود و امیدواریم تا با پیگیری این مطالعات در این بخش از فلات، به سکوت دانش ما از دوران پارینه سنگی در شرق ایران سرانجام داده گردد.
همچنین حسنعلی فولادی - رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بیرجند در خراسان جنوبی - از ثبت آسباد فلارگ و سیلوی گندم بیرجند در فهرست آثار ملی و آثار واجد ارزش تاریخی-فرهنگی اطلاع داد.
وی با بیان این که آسباد فلارگ در بخش مرکزی دهستان القورات و در روستای فلارگ به دلیل داشتن شأن ملی و تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد، ادامه داد: سیلوی گندم بیرجند در بخش مرکزی و در شهر بیرجند نیز در فهرست آثار واجد ارزش تاریخی-فرهنگی ثبت شد.
او گفت: با ثبت آثار فرهنگی، تاریخی، طبیعی، صنایع دستی و میراث ناملموس این شهرستان و معرفی هرچه بهتر این آثار، گام های ارزنده ای در راستای حفظ و احیای این مواریث ارزشمند برداشته می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنا